HAZAY ANNAMÁRIA ÉS HAZAY TÍMEA HONLAPJAKISGYERMEKKORI ZENEI NEVELÉS A SZÜLETÉSTŐL A KODÁLYI ELVEK ALAPJÁN
   
 
 
Hírek, újdonságok arrow Cikkek, olvasnivalók arrow Babapatika júniusi száma: Zenei nevelés a pocakban.  
 
 
Hírek, újdonságok
A Ringatóról
Csicsergő énekes óvoda
Magunkról
Foglalkozások helye, ideje
Áraink
Cikkek, olvasnivalók
Dalok, mondókák
Galéria
Kapcsolat
Partner oldalak
Értesítő - Levelezőlisták
Kárpátifotó
Babapatika júniusi száma: Zenei nevelés a pocakban. Ajánlom a ringatót
2007. október 15. hétfő 16:09
Amikor ezt a kifejezést halljuk: kisgyermekkori zenei nevelés, fontos, hogy kicsit többet lássunk benne, mint hang, vagy inkább zajkeltő játékok rázása, felhúzható, hamis dallamot játszó, színes műanyagcsodák megszólaltatása...

Gondolatok a kisgyermekkori zenei nevelésről

A cím jól mutatja: valóban csak néhány gondolatról lesz szó az alábbi sorokban, hiszen olyan tág területről fogunk beszélni, amelyről több ezer oldalnyi szakirodalmat találunk a könyvtárak polcain. Amikor ezt a kifejezést halljuk: kisgyermekkori zenei nevelés fontos, hogy kicsit többet lássunk benne, mint hang, vagy inkább zajkeltő játékok rázása, felhúzható, hamis dallamot játszó, színes műanyagcsodák megszólaltatása.

Sokan rögtön Mozartra, Beethovenre, Vivaldira, vagy éppen Csajkovszkijra gondolnak, és arra, hogy manapság már a csapból is az folyik, hogy: „tudományos tények bizonyítják, hogy a magzati fejlődés alatt hallgatott komolyzene nyugtató hatású mind a pre- mind a posztnatális fejlődés során.”

...

Kérem, ne ijedjen most meg az, akinek nem a nagy zeneszerzők jutottak eszébe! Nem is értem, hogy miért a klasszikusok kapnak nagyobb hangsúlyt, amikor az édesanya hangja sokkal fontosabb a magzat számára? Arról kéne beszélni, hogy tudományos tények azt bizonyítják, hogy a várandósság 9 hónapjában sokat dúdoló, éneklő anyukának a későbbiekben milyen nagy segítséget jelent a síró gyermek megnyugtatásánál az élő énekszó, éppen a berögződött emlékek miatt.

Elias Canetti, Nobel díjas író szerint „a zenéhez való viszonyunkat anyánk szívdobogásának emléke alakítja”. A híres író szerint minden ismert dobritmus 2 alapmintára épül fel, az emberi szív nyugodt, egyenletes verésére és a rohanó állatok patáinak dobogására. Ezzel magyarázza, illetve hagyja nyitva azt a kérdést, hogy a különféle törzseknél a dobpergés transzállapotot idéz elő.

Canettivel ellentétben Clauser úgy véli, hogy a ritmus ősélménye az anya járása okozta ringatás adja, ami viszont befolyásolja a szív lüktetésének ritmusát.

A két író gondolatát nekünk már csak össze kell vonni, a kettő együtt igaz!

Járásunk, szívdobbanásunk ritmusa kicsinyeink első zenei élménye!

Nem véletlen, hogy amikor nyugtatunk, altatunk, ringatunk, kicsinyünk megpróbálja kis fülecskéjét minél szorosabban arra a pontra helyezni, ahol a legjobban hallja a szívdobogást, és ehhez társítjuk mi a hintáztató mozdulatokat…talán már valahol itt kezdődik a zenei nevelés.

Bár a nevelést öntudatlanul végezzük, hiszen ebben a „nevelésben” kötelezően részt veszünk egy ideig. A kérdés az, hogy a születést követően, amikor a köldökzsinórral elvágják ezt a köteléket is, a későbbiekben mikor találkoznak ismét a porontyok azzal a jól megszokott, nyugtató lüktetéssel, amely már magzati életük 4. hónapjától mindennapossá vált számukra.

A gyermek muzikalitása persze tudatosabb törődést igényel. Mivel a babák jóval erősebb dB-lel hallják édesanyjuk hangját, mint a környezet hangjait, így az anya hangjának speciális jelentősége van a baba számára. Így feltételezhető, hogy akinek édesanyja a várandósság idején sokat énekelget (főleg igényes, értékes dalokat) annak a gyermeknek kicsit könnyebb dolga lesz eligazodnia többek között a zeneiség terén is.

Amikor Mozartot, vagy Vivaldit hallgatunk a pár hónapos babákkal, akkor nagy a valószínűsége, hogy azok a gyerekek is megnyugszanak, vagy nyugodtabbá válnak, akik a magzati életükben nem „hallgatták” azt, mivel e 2 zeneszerző műveinek ritmusképletei hasonlítanak leginkább a szív lüktetéséhez (Clemens). A lüktetés számukra a boldog harmóniát, a nyugalmat, a védett paradicsomi állapotot idézi. Ringatás, lüktetés, ringatás, lüktetés…

Tartsuk meg a folyamatot!

Nem nagy erőfeszítés, és őket is könnyebb a nagy ismeretlen világgal megismertetni, ha már meglévő emlékeikre építünk.

Most is erre hivatkozom, mint a múlt havi cikkben: csodálatosan egyszerű eszközeink a hangszalagjaink és a két kezünk! Hányféle hangszín, ritmus, tempó, és hányféle értékes, örök minőséget hordozó szép népdal, mondóka, játék áll rendelkezésünkre! Népi énekeink, mondókáink, játékaink egyidőben sokféle célt szolgálnak. Az egyik, hogy ismerjük fel, hogy azt a szülőt, aki a picurkával rendszeresen játszik, énekelget, egyre szorosabb és szorosabb kötelék fűzi gyermekéhez. Az úgynevezett „ölbéli játékok” (az elnevezés Kiss Árontól származik, aki 1845-1908 között élt) ugyanis „bizalmi játékok” vagyis a drámapedagógia kifejezésével élve bizalom-játékok. Bizalmat építenek. Olyan miniatűr drámák, amelyeknek kezdete van, fokozódó feszültsége, és a végén a megnyugtató feloldás, vagy a csattanó várja a befogadót –vagyis a kisgyermeket.

Dr. Gállné Gróh Ilona, nagyszerű zenepedagógus gondolatát idézném: „a játékok érzelmi hatása jelenti számukra azt a katarzist, amit a felnőtt számára egy színdarab, vers, regény, egy festmény vagy egy zenemű vagy bármely más művészeti alkotás jelenthet.” Ezt a hozzá érzelmileg legközelebb álló személlyel szereti megélni, a bizalom, a biztonság miatt. „Ezek a mozgásos énekek, vagy mondókás játékok adják a művészeti nevelés csíráit” (Gróh Ilona). Ezek a játékok alapozzák meg a művészi esztétikum befogadásának képességét.

Bizony, már ebben a korai életszakaszban elkezdődik a színházba járó, zenehallgató és -értő, kiállításlátogató felnőtt fejlődése.

A mi felelősségünk, hogy mellettük álljunk, segítsük a gyerekeket. 

 

Dr. Hajdúné Hazay Annamária

fejlesztőpedagógus, Ringató foglalkozásvezető

 

Eddig a korai zenei nevelés lelki hatásairól, következő számban a zene komplexitásáról olvashatnak. Látogassanak el addig is a www.ringato.hu weboldalra.

 

 

A Ringató központi honlapja: www.ringato.hu
© 2013 MEDNEXUS Kft - designed & powered by Scenic Webdesign