HAZAY ANNAMÁRIA ÉS HAZAY TÍMEA HONLAPJAKISGYERMEKKORI ZENEI NEVELÉS A SZÜLETÉSTŐL A KODÁLYI ELVEK ALAPJÁN
   
 
 
Hírek, újdonságok arrow Cikkek, olvasnivalók arrow Babapatika decemberi száma: Emlékek karácsonyról  
 
 
Hírek, újdonságok
A Ringatóról
Csicsergő énekes óvoda
Magunkról
Foglalkozások helye, ideje
Áraink
Cikkek, olvasnivalók
Dalok, mondókák
Galéria
Kapcsolat
Partner oldalak
Értesítő - Levelezőlisták
Kárpátifotó
Babapatika decemberi száma: Emlékek karácsonyról Ajánlom a ringatót
2007. november 24. szombat 02:15

Lám-lám, itt a december, lépten-nyomon karácsonyi dekorációkba botlunk. Talán már túlzásba is viszik a bevásárlóközpontok a sok csillogást, mindenhol áámerikai karácsonyi énekek szólnak a hangszórókból… mintha el akarnák terelni a figyelmet az árakról, szinte kicsalják a pénztárcánkból a kövér ezreseket.

Egyik délután felhívtam az édesanyám, hogy mesélje el, ők hogyan készültek annak idején a karácsonyra úgy a hatvanas évek elején. Fel voltam készülve, hogy terítékre kerül majd a politika is, hiszen azokra az időkre rányomta bélyegét.

E helyett éreztem a hangján, szinte láttam a tekintetét, hogy visszaröpítettem ezzel a kérdéssel a múltba… érzi az illatokat, hallja a nagyszüleim hangját, látja a gyertyafényes aprócska fát.

Jó volt emlékeznie… milyen érdekes, hogy az emlékeiben a hangulat, az élmény maradt meg, nem az ajándékok száma és értéke.

Bár én is igyekszem karácsonyra kicsinosítani a lakást, de korántsem olyan alaposan végzem a munkát, mint amit anyu mesél: az összes részkilincset megtisztították, a padlót a szó szoros értelmében súrolták, minden ragyogott a tisztaságtól. A karácsonyvárás idején esténként szegényes vacsorájuk elfogyasztása után sokáig az asztalnál maradt a család, karácsonyi dalokat énekeltek (TV híján), hogy mire eljön a 24-e, már szépen csendüljön fel:

”Dicsőség, Mennyben az Istennek, békesség Földön az embernek”.

Sült alma, méz, fahéj, szegfűszeg illat… Anyám törte mozsárban a fűszereket a mézeskalácshoz, Nagyikám meg a kalácsdagasztás közben észrevétlenül tanította őket a felvidéki szokásokhoz, formálta értékrendjüket, énekelte nekik a Jézuskáról szóló énekeket. Nem az utolsó pillanatban lettek készen, nem éreztek feszültséget, nem ürült ki a családi kassza, mert nem volt késztetése a fenőttnek arra, hogy a szeretetet majd csomagban a fa alá dugja.

Nyugodtan, és tiszta szívvel tudtak készülni az Ünnepre. És az Ünnephez az is hozzátartozott, hogy édesanyám nem az ajándékbontás pillanatát várta legjobban, hanem azt a pár percet, amikor templomban, -ahová nagyapám vitte el-  lekapcsolták az összes lámpát, és Isten gyertyafényes karácsonyfája előtt a tömegben a lelkész elénekelte a Csendes Éjt. Ekkor volt ő 9-10 éves… mint most a fiam.

Mert a legnagyobb ajándék karácsonykor a nyugalmasan eltöltött órák. Szenteljünk időt az ünneplésre, figyeljünk egymásra! Szüleink, mi a karácsony hangulatára emlékezünk, és így lesznek ezzel gyerekeink is. Rajtunk múlik, hogy az örökös feszültség érzése vagy a boldogság átható hangulata raktározódik el kicsi szívükben. Sajnálom azokat az embereket, akiknek nyűg a karácsony, akik szinte menekülnek előle. Sokan azzal magyarázzák, hogy „meg kell játszani a szeretetet, mert a szeretet ünnepe van”. Nem ők pont azok, akik az év többi napján sem látják a lehetőségét a boldogságnak?

Ajándékötlet: egy szép karácsonyi fémdobozt töltsünk meg mézeskaláccsal, helyezzünk bele egy üzenetet, egy idézetet. Három az egyben, mert ízléses, nem drága, és még a szeretet is benne van, süti formájában. 

Mindez hogyan kötődik a gyermekneveléshez?… Kell ezt magyarázni? Törekedjünk megváltoztatni a világot! Ne engedjük, hogy a lelkünk megvásárolható legyen! Szerezzünk értékes órákat a gyermekeinknek!

A Ringatóra járó családoknak nagy meglepetésben lesz részük a Művészetek Palotájában december 12-én. És ez a meglepetés bizony nem pénzben mérhető, hanem szeretetben. Több százan fogunk együtt énekelni karácsonyi énekeket, kánonokat, és bízunk benne, hogy Sebestyén Márta és édesanyja, Farka Ilona is megtisztel bennünket személyükkel és hangjukkal. Ilyen élményekkel kéne a karácsonyra készülnünk, meglátni a másikban a lelket, a közös éneklésen keresztül kinyílni egymás felé, földíszíteni a karácsonyi ünneplés előtti hétköznapokat. Talán most még nem is úgy élik meg a picik, ám 15-20 év elteltével erre fognak emlékezni, a mosolyra, az örömkönnyekre, a hangulatra.

Dr. Hajdúné Hazay Annamária

Ringató foglalkozásvezető, fejlesztőpedagógus
www.hazay.hu

 

 

A Ringató központi honlapja: www.ringato.hu
© 2013 MEDNEXUS Kft - designed & powered by Scenic Webdesign